Månadsbrev Oktober 2021

 

Hej alla!

Tiden går så himla fort och oktober månaden är redan slut.

Första två veckor (v. 40-41) i oktober månaden har vi läst och jobbat mycket med ”Säg Förlåt” boken. Med fokus på detta tema så hjälper vi barnen att förstå innebörden av ordet förlåt och att ge dem metoder att visa hur de känner.

Det kan kännas svårt att säga förlåt. Ordet i sig är inte lika viktigt som att visa att du är ledsen för det du har gjort. Därför kan det vara bra att ni gör ordet förlåt mer konkret genom att arbete med olika sätt att göra och visa förlåt.

Vi hjälper barnen att lära känna sitt samvete och att sätta ord på det. Viktigt att också visa förståelse och respekt för det behov som ledde till barnets agerande.

Den 12/10 var de äldre barnen på utomhusteatern ”Trollsagor” med sagor om troll och äventyr, härliga sånger och eld. Den var mycket uppskattad med både spänning och roligheter.

V 42-43 har vi jobbat mycket med FN-Tema. ”Kanin och Igelkott tog oss med i ämnet Allas lika värde, kompisböckerna som är baserad på Barnkonventionen.

Under dem två veckorna har vi jobbat på olika sätt bland annat tittat på film, läst och pratat om barnensrättigheter. Vi tog fram barnens gruppfoto och täckte ett av barnen. ”om en borta är vi en hel grupp?” svaret blev nej, därefter tog vi fram pussel där barnen upptäckte att de saknades två bitar.” Bitar liknar varandra på många sätt med inte en enda bit är likadana som någon annan. Alla är olika varenda bit behövs annars kan det aldrig bli ett helt pussel. Jag vill också dela med er barnens meningar om barnens rättigheter

Alla barn har rätt att

  • dricka vatten och äta mat
  • bada och läsa saga
  • göra paket och betala
  • leka med bilar
  • resa och bada, hoppa i vattenpölen

Den 27/10 var internationella ” Nallens dag” och vi bjöd in alla dagbarns nallar till fika. Vi sjöng och dansade till Nalle sånger, lyssnade till en dikt och läste en fin bok om Nalle röd som handlar om olikheter. Vår verksamhets nalle som hette Bruno symboliserar trygghet. Man kan krama, skratta och gråta med. Idag kramade barnen nallen och sa hejdå, lämnade den på en bänk i Kungsängens tågstation och förhoppning att någon ska hitta den och ta hand om Bruno och ta med den på sin resa genom att ta bild på Bruno skriva till oss på mail vad den har gjort samt varit den dagen och skickar den vidare på sin resa.

Syfte; Varje barn ska känna en förståelse för andras perspektiv och att vi alla har olika erfarenheter och bör på olika upplevelser av vår omvärld.

V43 har vi även hunnit med halloweentema och den 26/10 har vi haft höstfest. Vi lekte en spöklek, gått buspromenad med olika busiga uppdrag och självklart buspromenaden ledde fram till en fiskdamm med olika överraskningar med alla kompisar. Dagen fortsatt med halloweenlunch, bokläsning med ficklampa och disko…

Våra utegrupper är nu i full gång. Barnen födda ca -16, -17 hade matte med mig. Vi har jobbat med mönster och geometriska symboler. De andra barnen har språkgrupp med Lotta och Catrine. Då det den här terminen ”bara” är två barn i yngsta gruppen har vi den här terminen valt att slå ihop grupperna. Den gruppen har bl.a. jobbat en del med ljud och djurens läten, även spelat instrument högt, lågt, fort och långsamt.

Kommande aktiviteter

V46: hemma bio hos Maria, mer info kommer senare

22/11: planeringsdag, verksamheten är stängt