Hej alla!                                                              November 2018
Nu är vi snart inne i december månaden. Tiden försvinner alldeles för fort och snart är det jullov.
Denna månad har vi kommit igång med våra utegrupper som vi försöker ha två gånger i veckan. Barn födda 2013 och 2014 är en grupp, Barn födda 2015 är en grupp och barn födda 2016 är en grupp. Lotta har just nu de äldsta barnen och de fokuserar på språk och olika språklekar. “2015-barnen” fokuserar på Grön Flagg och vårt vattentema, tillsammans med Catrine. De yngsta barnen är tillsammans med mig och fokuserar på Matematik. Efter en månad cirkulerar grupperna så alla barn får en månad i stöten med språk, matematik och GrönFlagg.
Jag började även försöka stanna inne minst en dag i veckan och fokusera mycket mera lugna aktiviteter, d v s; vänskap, turtagning, bok läsning, prata & göra experiment om vatten tema och självklart julpyssling …
När det gäller Grön Flagg – vatten teman pratade vi om att ”vatten löser allt”
Vi pratade och provade att hälla socker i ett glas vatten. Vi upptäckte att vi såg sockret, men efter en stund löses det upp och kunde inte längre se vart det tog vägen. Sockret såg ut att försvinna. Men det smakade sött, har blivit sockervatten. Det kallas lösning och vi gjorde på samma sätt med salt. Vatten löser både salt och socker. Allt som finns i vattnet syns inte… Barnen tyckte att vatten smakade äckligt (salt) och gott(socker) och några sa att salt och socker inte gick bort men kan inte se dem. 
Även har vi målat med salt vatten. När teckningen torkats salt blev kvar på pappret. Några målade också sockermålning ute med Catrine och vi kommer att göra inne med alla.
Jag vill gärna dela med er våran dialog medan vi pratade om vatten;
– Vart finns vatten?
– ”i regnet, himlen”, ” på is björnen, i havet”, ” uppe(himlen)”, ” på jorden, det finns också vatten i hans kropp (en människa kropps bild på boken)”
– Vem behöver vatten?
– ”vi behöver vatten, annars blir vi sjuka och går läkaren”, ”blommor, pinne, spindel”
– VATTEN ÄR ALLAS!!!
Utflykten till Täby med bio-besök var väldigt lyckad! Vi tittade på Lilla Spöket Laban. Först åt mat på Mc Donalds och blev imponerade av servicen där, de tog upp beställning vid bordet och de var så hjälpsamma. Som vanligt när vi är ute i samhället så fick barnen massor av beröm om hur glada och lugna de är. Så härligt tycker vi! Det var heller inga problem för något barn att sitta still under hela filmen. 😍 Vägen hem somnade alla i bilen förstås.
Vi hade varit på teater” Konrads Kalas ” för 3 åringar i Ekhammars aula istället Kulturhuset. Kulturhuset håller stängt pga. en vattenläcka. Barnen tyckte om teatern och den lockade faktiskt barnens intresse. Barnen var med och räknade, sjöng med honom som spelade teatern.
Vi har påbörjat lite jul skapande och vi önskar vi kunde sakta ner tiden lite då vi vill hinna njuta ordentligt av sista månaden innan terminen når sitt slut.
Kommande aktiviteter
4/12: Gemensam jul pyssel hos Lotta
6/12: Bakar Lussebullar
10/12: Jullunch på Brunna Gården
11/12: Luciatåg med fika på Brunna Gården (ni kan komma vid kl 14.00 och börjar vi vid kl 14.15), barnen får gärna komma utklädda om de vill.
18/12: Tomtespår, barnen får komma utklädda om de vill.