Månadsbrev Augusti & September 2021

 

Hej och välkomna tillbaka till en ny termin och jag hoppas att alla har haft en skön semester…

Jag vill först gratulera M… som fyllde 3 år i augusti, hipp hipp hurra…

Alla hade så mycket att berätta om det långa sommarlovet och alla har verkligen saknat varandra …

Första veckorna har vi lekt mycket både inne och ute … Jag har börjat arbeta medvetet med grundverksamhet så att alla barn kommer in i verksamhetens rutiner vilket skapar trygghet bland barnen. Vi tränar på att vara tillsammans i grupp och att visa hänsyn och respekt för varandra…

Det här läsåret kommer vi att jobba med Kompisböckerna tillsammans med Marias grupp (även med Lotta och Catrines grupp). Det är en serie med tio småberättelser om Kanin och Igelkotts vardag. Böckerna innehåller igenkännande berättelser som alla kan arbeta med och som väcker tankar och reflektioner, vilka många gånger leder till fina samtal.

Vi har jobbat klart ”Sprid glädje” och ”Dela med dig” under september månaden, men självklart att dessa ämnen alltid aktuell hos oss.

”Sprid glädje”. Under boksamtal har barnen bl.a. pratat om hur man kan se om någon är glad eller ledsen och hur man kan hjälpa någon att bli glad eller hur man själv kan göra om man inte känner sig glad. Vi har använt olika sätt att hälsa på varandra, det uppskattades mycket av vissa barn. Även har vi gjort gladcollage …

”Dela med dig”. Vi har pratat mycket om att hur viktigt att dela med sig och hur man känner sig när någon annan delar med sig sina saker, vad man kan dela med sig osv… Vi har bakat kaka med olika smak (kakao, äpple, vanilj & citron) och delade med oss till mellis. Vi har haft gemensam mellis med Maria och min grupp tog med sig lite frukt och Marias grupp bakade bröd hos Maria dagen innan och tog med sig till mellisen som man ska få dela med sig med sina kompisar. Vi har även delat potatisarna som vi har plockat från våran grönsaks land med kompisarna. Alla var så stolta över sig själva för att de delade med sig med kompisarna J J J

Vi har dramatiserat olika stunder med barnen då Igelkott och Kanin haft lite svårt att komma överens och barnen kom med så fina lösningar… Vi har även lekt gemensamma lekar med de andra som handlar om att dela med sig. Vi har till exempel lekt omvänd kurragömma, där en gömmer sig och alla anda letar. När man hittat den som gömt sig får man dela med sig av gömstället och de andra gömmer sig tillsammans tills dess att alla hittat gömstället, uppskattad lek av alla barn.

Nu är vi inne på ”Säga förlåt” . Vi hann spela upp rollspel som har syfte att dela med sig/ säga förlåt med hjälp av Kanin och Igelkott. Vi kommer att spela vid flera tillfällen…

Utflykten till Stigstorp och Ängsjö blev som fantastiskt. Vi har även haft några utedagar med Maria, då jobbade vi med Skosmulle. Barnen träffade på Mulle och han berättade att han är skogsmulle och att naturen är hans bästa vän och barnens vän i skogen. Vi läste Mullesbok och skapade  Mulle tillsammans av material vi hittade i skogen.

Den 14/9 kom fotografen och fotograferade barnen, alla var så duktiga. Efter fotograferingen åt vi lunch tillsammans på min baksida. Vi lekte både ute och inne hos mig.

Nu när folkhälsomyndigeten lättat på sina restriktioner. Tänk på att restriktionerna vid sjukdom ligger kvar. Så länge bör förskolebarn stanna hemma: Vid symtom behöver barnet stanna hemma så länge det har symtom samt ytterligare två dygn som ska vara helt utan symtom. Efter sju dygn kan barnet gå tillbaka till förskolan och annan verksamhet även om de har kvar lätta symtom som t.ex. lätt hosta eller lätt snuva. De två sista dygnen ska varit utan feber och övrigt vara friskt. Ovanstående upprepas varje gång symtom uppstår på nytt. / Utdrag från folkhälsomyndighten.

Kommande aktiviteter:

v 41 & 42: FN-tema ; barnkonvektion böcker

12/10 : Teater barn f.-16, -17,-18. Trollsagor,

26/10: Höstfest, barnen får gärna komma utklädda om de vill.

1/11 : Planeringsdag, verksamheten stängd