Hej alla!!
Mars 2019
Jag vill börja med att säga grattis till C… som fyllt 3 år, hipp hipp hurra.
Äntligen är våren här, härligt med ljusa dagar men det är fortfarande lite kallt.
Vi är återigen igång med våra grupper. Barn födda 2013-2014 är i mattegruppen tillsammans med mig. Barn födda ca 2015-2016 är i språkgruppen tillsammans med Lotta och våra yngsta barn födda ca:2017-2016 är i Grön Flagg gruppen med tema Vatten tillsammans med Catrine.
Språkgruppen jobbar med sagan om den lilla, lilla katten. . Den lilla katten sprang till skogs i boken. Barnen fick springa två och två en varsin vända i skogen. När de kom tillbaka fick de förklara hur de sprang. Inte helt lätt uppgift när man är tre eller fyra år.
Grön Flagg gruppen jobbar med vatten. Går i skogen och letar efter vatten och smakar dinosaurie vatten som en gång drack de och det vatten som vi använder i dag är ett lån från kommande generationer.
Matte gruppen jobbar med siffror och geometriska figurer. Vi gick igenom siffrorna från 1-10 och geometrisk figurerna och kopplade med olika uppdrag, t.ex ; hämta 2 lika långa pinnar eller hitta 6 kottar och försök göra en cirkel med en kompis…
Under mars månaden har vi lagt mer fokus runt ”vatten kretslopp” och är klar med ”vatten tema”, självklart kommer vi att fortsätta göra roliga aktiviteter med vatten. Barnen har verkligen visat stort intresse till vatten tema.
Jag vill berätta lite mer om hur vi har jobbat med ”vatten kretslopp”
Vattnets kretslopp
Första dagarna ställde jag några frågor till barnen för att försöka få in vattnets kretslopp t ex; Hur kan vattnet tas bort/försvinna? Vad är vattenånga? Kan man se vattenånga? Varifrån kommer vatten? Varifrån kommer regnet?
Jag berättade sagan ”vatten droppens resa ” om vattens kretslopp och ritade sagan på White bord tavlan för att små barn också kunde förstå och vi gjorde även ”vatten kretslopp” tavla.
Alla i gruppen är överens om att regn kommer från moln. När det är varmt ute säger barnen att vattnet blir för varmt och går upp på himlen.
I temat ”Vattnets kretslopp” har vi gjort några enkla experiment med vatten.
Jag och barnen tittade närmare på det kokande vattnet för att observera vad som händer med vattnet som kokar.
Vad händer med vattnet?
– ”Kokar” sa några
– ”Ånga” sa 5 åring
– Vad tror ni att det händer om jag håller ett lock över ångan?
När vi tittar på locket observerar vi att ångan har förvandlats till vattendroppar. Det varken försvinner eller kommer till något.
Det betyder att nu dricker vi vattnet som dinosaurierna en gång drack och det vatten som vi använder i dag är ett lån från kommande generationer.
Barnen visar ett stort intresse, även den yngsta är delaktig.
Vi planterade även blommor med barnen och vattnade med regnvatten som vi samlade i hinkarna när det regnade ute. Vi ställde en stor glaskupa ovan på krukan och ställde framför fönstret för att växter kan få solens värme. När jorden torkar, avdunstar vattnet så att små vattenmolekyler istället svävar omkring i luften och vattenmolekyler träffar med glaskupa. Sedan vattendroppar rann ner på växterna och återfuktar jorden igen.
Jag har skickat utvärderingen om ”vatten tema” till Grön Flagga och vi fick godkänt på vårt arbete. Det är verkligen stolthet för oss. Jag vill gärna dela mailet som jag fick från Grön Flagga med er 
” Hej Hacer Karabas, Familjedaghemmet Dagmamma i brunna!

Att vara en Grön Flagg-certifierad skola innebär att ni har arbetat aktivt med lärande för hållbar utveckling. Eleverna har varit delaktiga och haft inflytande och ni har använt er av demokratiska arbetssätt. Skolan har erbjudit en mångfald av pedagogiska metoder i ämnesövergripande samarbeten. Certifieringen innebär även att ni har arbetat med de Globala målen genom att ni har kopplat er Grön Flagg-resa till de olika dimensionerna av hållbar utveckling.

Tack för fin läsning av er Grön Flagg-resa, nu ska ni få fira att ni fått Grön Flagg-diplomering! Ni har gjort många lärorika aktiviteter för att nå era mål, så kul att få läsa om hur ni har arbetat med temat Hav & amp; Vatten på flera olika sätt. Toppen att ni även har kopplat er undervisning till två globala mål. Vi ser redan fram emot att få läsa er nästa plan och hur ni kommer att utveckla ert arbete med lärande för hållbar utveckling. ”
Jag fick även kommuns enkät resultatet och vill tacka er för fina resultat.

C… var med kommuns dansprojekt som för stora barn har gått super bra med utbildade danspedagoger och barnen var så duktiga med att använda sin kropp och göra rörelserna.
När vi hade dåliga väder var vi i Brunna Gården. Måndagar är det gympa dagar som gäller där, alla blir nöjda och trötta efter öppnaförskolan. Alla är så modiga att gå på balansgången 
Klapp & Klang går lika roligt som alltid, de som vill komma och vara med är välkommen…
Nästa vecka, d v s vecka 14 kör vi ”112” temat och går till teater som barnen lär om brandvarnare, brandfilt, brandsläckare, flytväst på sjön samt hur viktigt det är att använda cykelhjälm.
Fram till påsk lovet gäller det påsk aktiviteter och skapa stunder. Efter påsklovet kommer vi att börja med ”vår” temat.
Kommande aktiviteter
3/ 4: Teater på Bro brandstation kl: 09.00
4/4: Teater (Dansföreställning Äventyr) på Kultur Huset kl: 09.30
9/4: Påsk lekar med dem andra, barnen kan gärna klä ut sig till något påskigt om de vill