Månadsbrev Februari2022

 

Hej!

Oj vad tiden går fort… Det snöar och smälter bort om vart annat, vilket gör att gården ändras snabbt från torr till kletig. Åka madrass i backen var populärt bland barnen när det snöar. Alla barn tyckte verkligen det var så roligt. De kunde åka tillsammans och var för sig.

Vi började månaden med att fokusera kring ordet lugna ner dig. Vi har valt ”Lugna ner dig” boken för att lära barnen hantera sina arga känslor, att man får vara arg men aldrig slåss eller säga dumma saker.
Vi vill att barnen ska lära sig hur de kan agera och uttrycka sig när de blir arga över något, för att undvika fysiska konflikter och hjälpa dem få kontroll över situationer där ilska lätt uppstår. Om ett barn blir frustrerat över att något inte går deras väg eller när de bråkar med en kompis vill vi visa dem hur de kan ta ett steg tillbaka, lugna ner sig och förstå situationen.

Vi har mest valt lugna aktiviteter med barnen under de veckorna. Vi har köpt in ett hjärta som ska vara Lugna och Ro-hjärta som barnen ska kunna ha och låt barnen få använda dem vid särskilda tillfällen.

Barnen fick pröva på med yoga och på att ge och få massage. Vi lär ut att alltid fråga och att respektera varje barns ja eller nej, barnen ska känna att de bestämmer över sin kropp och att det ska vara mjuk och snäll beröring. Vi kommer att fortsätta att ha det en gång i veckan. Barnen fick även måla hjärtan och äta lunch till lugn musik, göra egen pizza till lunch. Vi har alltid bokläsning och boksamtal där vi ställer frågor till barnen under tiden vi läser boken om hur de upplever boken och vad den handlar om. Får reda barnens erfarenheter kring boken.

Vi har också varit på biblioteket och lånat nya böcker. Tänk att det finns så många olika bra böcker!

Månadens sista två veckor har vi jobbat med ”Lyssna och komma överens”. Vi har pratat mycket om att hur vi kommer överens, hur vi lyssnar på ett bra sätt, hur man gör egentligen när man kommer överens under samlingarna. Genom leken tränar vi på att kommunicera och skapa samförstånd. Samförstånd handlar om att barnen måste lyssna på varandra och vara överens om att de leker och om vad de ska leka …

Vi gav två olika alternativ barnen och delade vi barngruppen små grupperna, varje grupp gick rummet och diskoturade, lyssnade varandra och kom överens med varandra. Majoriteter har valt åka utflykt med buss och tåg. Dagen efter åkte vi till Kallhäll och lekte på en lekpark där. Alla var så duktiga och de tyckte att det var så spännande att åka tåg 😊

Vi har självklart firade Alla hjärtans dag med Marias grupp. Vi pratade mycket om kärlek, att älska sig själv, vad vi bör att göra för att hjärtat ska må bra och lekte olika leker, efter lunch hade vi disko och lyx fika till mellis, barnen delade med sig dem bakelserna som vi bakade veckan innan med våra barngrupper med Maria.

Den 24/2 torsdag hade vi teater för 3-6 åringar i Kungsängen, barnen tyckte att det var roligt. De skrattade mycket ….

 

Kommande aktiviteter

8/3: Sagostund på biblioteket med Maria

v11: Sångcoachprogram för 3-5 åringar ( mer info kommer senare)

21/3: Rocka sockorna