Månadsbrev Mars 2024

v.9 & v.10

Förra veckan började barnens nya kompis M… hos mig, välkommen ☺️

De sista två veckorna har vi lekt och provat de ”nya leksakerna” som har stått länge i skåpet😉 vi läste extra mycket böcker, alla visade stort intresse för bokläsning stunderna…Vi har även tränat med sago figurer om rumsliga positioner och prepositioner. Vad är bakom, vad som ligger bredvid, framför …Vi kommer att fortsätta kommande dagarna.

under veckan har vi jobbat ” sinnen känsel”, gärna kolla på Dokumentations ikonen på Tyra Appen.

Vi avslutade ” våra sinnen ” med att baka kaka med barnen i torsdags . Barnen fick möjlighet att känna ägget, vispa smeten, lukta och känna kakan, smaka både smeten och själva kakan och de tyckte att själva kakan  är godare än smeten.

Några kommentar  från barnen;

⁃ägget är kladdig och kallt

⁃mjölk är kallt

⁃kakan luktar gott, bajset luktar äckligt

⁃socker är vitt som snö

⁃kakan luktar som choklad

v.11

Den här vecka har vi uppmärksammat matematikens dag den 14 mars. Då har vi jobbat med ” Rutan och Randan” bok serien. De böckerna utgår från väsentliga delar av förskolans matematik på ett mycket inspirerande och lekfullt sätt.

Böckerna tar upp områdena: Sortera, Mängd, Mätning, Mönster och Läge. Vi hann jobba med Sortera, Mätning och Mönster. Vi kommer självklart att fortsätta med dem böckerna efter barnens intresse och vilja.

Vi har även börjat jobba med ” känslorna” , Kropp teman. Vi läste några böcker och lyssnade några böcker på appen polyglutt…

v.12

Vi har haft en ganska intensiv och lärorik vecka. Hela veckan jobbade vi med ”olika och lika” teman och vi uppmärksammade 21 mars till Världsdagen för Downs syndrom med att rocka sockorna. Då har vi pratat och diskuterat med barnen att alla människors lika värde och att vara olika är roligare.

Vi har inkluderat känslorna i det här arbetet och fortsatte att jobba med den som vi började förra veckan. Vi läste och lyssnade olika böcker om känslor, dansade glad- ledsen- arg dansen både hemma hos mig och i Brunna gården.  Alla är överens om att alla känslor är viktiga och viktigt att visa sina känslor.

Ni kan jätte gärna kolla på Dokumentations ikonen.( Dokumentation- Barndokumentation-Projektarbete” Kropp/ Vem är jag)

Barnen födda 2019 hade glädjen att delta i dansprojektet ”Vi bara gör”. Catrine åkte med barnen dit både i onsdags och torsdags och jag hörde att det gick så bra…

Nästa vecka ser vi fram emot våra gemensamma påsk uteaktiviteter  och påsk lunch på onsdag. Barnen får jätte gärna komma utklädda då om de vill…

v.13

Vi har haft magsjuka i verksamheten den här veckan och några barn har drabbats😔stanna hemma med minsta lilla syntom, då kan vi undvika smitningen.

Vi har hunnit pyssla lite påskpyssel och jobbat med stopp min kropp under tema ” kroppen”under veckan.

i onsdags har vi träffat med påsk haren och lekt några påsk lekar ute på parken, därefter kom vi hem och åt påsklunch…

Syftet med ” stopp min kropp ” att prata med små barn om kroppen och gränser hjälper barn att bli medvetna om kroppens värde och hur de säger eller visar ja och nej. Genom att prata, sjunga sånger, läsa böcker och leka lekar får barn hjälp att utveckla sin förståelse för känslor, privata områden, kroppsgränser och samtycke.

Jag önskar er alla trevlig påsk🐣