TEMA ”BONDGÅRD” (2024HT-2025VT)

Bakgrund

Under förra läsåret arbetade vi med temat kroppen/vem är jag, där barnen fick utforska och lära sig om människokroppens olika delar, funktioner och människans känslor och familjeliv. Under arbetet med temat uppstod ett stort intresse bland barnen för hur djurens kroppar skiljer sig från människans och hur de lever, vad de äter, har de också familj och har de också känslor, vilket fascinerade barnen och ledde till många frågor om hur olika djur fungerar och lever. Detta växande intresse för djurens fysik och livsmiljöer ledde naturligt vidare till vårt nuvarande tema: bondgård.

Vi har jobbat också om maten under temakropp/vem är jag, vad vi människor äter, varifrån kommer maten … och nu vill vi även tillägga bondens växter.

Syfte

Vi vill att barnen ska få möjlighet att fördjupa sina kunskaper om bondgård (bondgårdsdjur och deras livsmiljöer, bondens växter, empati, hållbarhet) Vi vill genom arbetet skapa en helhetssyn där barnen kan koppla sina tidigare kunskaper om kroppen till djurens fysik och förstå hur djur och natur hänger samman. Genom att arbeta tvärvetenskapligt strävar vi efter att utveckla barnens förståelse för djur och natur, tekniska lösningar, matematik, språk och digital kompetens. På så sätt kan vi skapa en rik lärandeupplevelse som knyter an till deras tidigare erfarenheter och kunskaper om kroppen.

Mål

Koppling till läroplanen (Lpfö 18)

📘 Språk, kommunikation och uttryck

“Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla ett nyanserat talspråk, ordförråd och begrepp samt sin förmåga att leka med ord…”

→ Genom sagor, samtal och lek har barnens kommunikativa förmåga stärkts.

📐 Matematik

“Utveckla sin förståelse för rum, tid och form samt grundläggande egenskaper hos mängder, antal, ordning…”

→ Genom sortering, räkning och geometriska övningar har barnen fått uppleva matematik i ett meningsfullt sammanhang.

🌿 Natur, teknik och hållbar utveckling

“Utveckla förståelse för naturvetenskap och samband i naturen samt för enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen…”

→ Experiment, odling, skörd och observationer har konkretiserat naturvetenskap och teknik.

💚 Empati, ansvar och socialt samspel

“Utveckla sin förmåga att ta ansvar för sina handlingar och för förskolans miljö…”

→ Diskussioner om djurens känslor, hållbarhet och samspel har fördjupat barnens ansvarstagande.

🎨 Skapande och estetiska uttrycksformer

“Utveckla sin skapande förmåga och få uttrycka sina tankar och idéer genom olika estetiska uttrycksformer…”

→ Genom målning, bygg, drama, musik och lera har barnen fått uttrycka temat på olika sätt.

Bondens växter

Som en del av vårt bondgårdstema har vi arbetat med bondens växter, med fokus på äpplen, grönsaker och spannmål.
Barnen har utforskat äpplen genom att plocka, känna, smaka och lukta. De har skapat äppeltryck, sorterat äpplen efter storlek och lärt sig om äpplets livscykel. Vi undersökte också äppelkärnor och lade några i vatten för att se vad som händer över tid.
Vi har även arbetat med grönsaker och spannmål. Barnen fick känna på och sortera vete, ris, linser, havre, majs och bönor, använda dem i skapande aktiviteter samt smaka på linser, bönor och ris. Vi diskuterade hur spannmål förvandlas till bröd och vikten av grönsaker och spannmål för vår hälsa.

Bondens djur

I vårt bondgårdstema har vi arbetat med bondens djur: grisar, hästar, kor, får, getter och höns.

Grisar och hästar:
Barnen har lärt sig om grisars och hästars liv genom böcker, filmer och Polyglutt. Vi diskuterade deras beteenden, vad de äter och varför grisar rullar sig i lera. Barnen byggde en bondgård, lekte med ”lera” av kakao och mjöl, samt deltog i dramalek där de härmade djurens ljud och rörelser. Vi lärde oss nya ord som tryne, kulting, föl, hö och stia. En förälder tog med hästskor, spik (söm) och rasp, som vi undersökte tillsammans. Vi jämförde också grisar och hästar, både i utseende och livsstil.

Kor, får och getter:
Vi fokuserade på djur som ger oss mjölk och diskuterade deras likheter och skillnader med människor. Barnen lärde sig ord som mule, killing och lada. Vi provade get- och fårost, gjorde egen yoghurt och testade att ”mjölka” en ko med handskar som spenar. Barnen fick känna och lukta på fårull och skapade får av ull och engångstallrikar.


Höns:
Vi har utforskat höns, tuppar och kycklingar, lärt oss nya ord som gala, näbb och kam samt pratat om vad de äter, var de bor och vad de ger oss.

Experiment och matematik:

Densitetsexperiment: Barnen såg hur ett ägg flyter i saltvatten.

Studsägg: Vi testade en kemisk reaktion där ättika löser upp äggskalet.

Äggjakt: Barnen sorterade ägg efter storlek och räknade dem.

Bondens verktyg och maskiner 

Vad kan bondens verktyg och maskiner vara? Vad används de till, varför och hur? Vad använde bonden innan maskinerna uppfanns?

För att utforska dessa frågor läste vi i olika böcker och flano sagor, tittade på filmer, spelade memory och lekte med leksaksmaskiner. Vi hade också kreativa stunder där barnen fick skapa och uttrycka sina tankar om bondens arbete.

Allas favorit var självklart traktorn!

Barnen fick färglägga en stor traktorbild, där syftet med aktiviteten var att träna samarbetsförmåga och uppmuntra barnen att umgås och samarbeta när de arbetade tillsammans.

Några av barnen delade med sig av kloka tankar, till exempel:

“Bonden behöver stövlar och handskar när han tar hand om djuren.”

Det väckte frågan: Kan vi kanske kalla stövlar och handskar för verktyg?

Tillsammans byggde vi en bondgård med djur och maskiner. Barnen lekte fint med vår gemensamma bondgård och visade stort engagemang i leken.

Vårt mål är att barnen ska få kunskap om de verktyg, maskiner och fordon som kan finnas på en bondgård.

Empati och bondgårds djur

Vårt mål är att utveckla barns empati för både djur och människor. När barn får träna på empati kan relationer stärkas och konflikter minska – något som också kan ha positiva effekter på lång sikt.
Det är viktigt att träna barns empati redan från tidig ålder. En högre empatisk förmåga hjälper barnet att förstå sin omgivning bättre och att tolka känslor och situationer hos andra.
Empati är alltid en viktig del av vårt arbete, och vi ville koppla det till vårt tema om bondgårdsdjur. Vi tittade och pratade om djurens känslor. Genom att förstå att djur också kan känna glädje, rädsla, nyfikenhet eller ilska – precis som barnen själva – kunde vi skapa en koppling till deras egna upplevelser. Vi pratade också om hur viktigt det är att trösta varandra när någon är ledsen, även djuren.

Så här tänker barnen om empati och känslor
Vad vet ni om empati?
” Empati betyder trösta”
” Man kan sitta bredvid djuren när de är ledsna”
” Trösta varandra”
” Min hund var sjuk, jag tröstade den och hunden är hemma nu.”
” Min hund blev sjuk och dog sedan.”
” Vi kan trösta djuren när den är ledsen.”
” Min mamma tröstar mig när jag är ledsen.”

Vad tycker ni om att djur har känslor?
” Djuren blir ledsen om någon slår den och puttar.”
” Djuren springer i väg när de är blyga och gömmer sig.”
” Jag såg en arg katt på riktigt, den var arg på hästen.”
” När jag skulle klappa katten den rev mig, katten va arg.”
” Vi såg en glad hund på parken.”
” Min katt aldrig ledsen, jag busar med min katt.”
” Min kusin var elak mot katten, då blev katten arg.”

Hållbarhet

Vi har pratat om hur vi kan ta hand om vår planet genom att inte slösa, vara rädda om våra saker och göra kloka val i vardagen. Vi har också lyssnat på böcker i Polyglutt som handlar om hållbarhet – om vi tar hand om jorden, får vi frisk luft, rent vatten och god mat länge.
Jag ställde frågor till barnen: Hur tar bonden hand om bondgården, djuren, jorden och vattnet så att allt kan växa och må bra? och Hur tar vi hand om våra saker hemma?
Mitt mål var att väcka barnens intresse för hållbarhet och få dem att förstå hur vi tillsammans kan påverka jorden och varandra på ett positivt sätt.
Vi har också pratat om matsvinn – att vi ska försöka att inte slänga mat i onödan och fundera på vad vi kan göra med matrester. Det ledde oss in på ämnet gödsel!
Vi såg filmer om olika typer av gödsel och hur man kan göra egen hemma.
Vi tittade även på vår kompost på gården tillsammans och slängde grönsaks och fruktskal som vi hade sparat.
Vi har odlat tomat, paprika och potatis och kommer att odla ännu fler grönsaker och följa växternas utveckling – det ska bli spännande att se vad som händer!

Avslutning

Temat Bondgården har inte bara gett barnen kunskap om djur och odling, utan också väckt en djupare förståelse för samspel – mellan djur, natur, kretslopp och människor. Genom att knyta an till barnens egna upplevelser, fantasi och frågor har vi skapat ett lärande som är både hållbart och minnesvärt.