Aktuellt

Aktivitetskalender 2019vt

Aktivitetskalender 2019-vt
10/1: Julgransplundring
6/2: Utflykt
13/2: Vi bakar kakor för alla hjärtans dag
14/2: Alla hjärtansdag – firande Fika med föräldrarna mellan kl 14.00–15.00
14/2: Teater ”Sabelles röda klänning” barn f-13, kl. 9.30
21/2: Planeringsdag, verksamheten stängd
12/3: Bamseloppet
9/4: Påsk lekar – utklädd till påskkärring eller påskgubbe om man vill
v.17: Utflykt
v.19: Vi plockar skräp i Brunna
9/5: Teater ”Sinnenas spektakel” barn f-15, kl 9.30
23/5: Familjedaghemmens dag, vi ska ha olika aktiviteter med barnen
29/5: Avslutnings fika med föräldrar, syskon m fl. hos mig kl. 14.30- 16.00 (Alla kan gärna hämta något gott till alla, jag tänkte som knytkalas). OBS; nötter fri)
27/6: Planeringsdag, verksamheten stängd
Tisdagar- torsdagar: Gruppverksamhet ute tillsammans med Lotta& Catrines grupp.
Jan-Mars: Grön Flagg- temat är vatten.

Månadsbrev Januari

Hej och god fortsättning!!!                                     Januari 2019
Nu har det redan blivit vårtermin, jag vill passa på att hälsa er alla tillbaka till en ny rolig och spännande termin.
Terminens första vecka var vi tillsammans med Catrines & Lottas grupp, vi hade julgransplundring med ringdans, långdans och raketen ute i minus grader. Efteråt hade vi fiskedamm och lite fika med alla barn.
Nu känns det som om vi har riktig vinter och våra dagar blivit mycket roligare  Vi passade på att vara i backen och åka så mycket som möjligt. Barnen hade jätte kula stunder. De testar olika tekniker att ta sig nerför backen med stjärtlappen, sitta och åka framåt/ bakåt, ligga på magen, åka många m.m. När vi har varit ute hade vi även samarbetslekar och andra rörelselekar för att hålla igång kroppen och värmen. Bara vi vuxna som behöver hålla sig värmen 
Vi började jobba lite med ”vatten tema”. Barnen fick var sin mjölkkartong och fyllde med vatten och sedan har de lagt olika saker i och ställde ur dem och kommer att kolla vad som har hänt ute. Även fyllde ballongerna med varmt och kallt vatten och sedan har vi också lagt ut dem.
Klapp & Klang fortsätter vara lika roligt och ingen vill gå hem efteråt 
Jag har skickat för två veckor sen den nya aktivitetskalendern fast många aktiviteter som tillkommer efter hand, som inte ännu har fastställt datum.
Kommande aktiviteter:
6/2: Utflykt (info kommer senare)
13/2: Vi bakar kakor
14/2: Teater ” Sabelles röda klänning” kl 9.30 i Kultur huset
Fika med föräldrarna mellan kl 14.00- 15.00
21/2: Planeringsdag, verksamheten stängd

Månadsbrev December

Hej!                                                   December 2018
Tiden har gått himla fort och höstterminen är redan slut.
Jag vill börja med att säga grattis till Chris som fyller 5 år och Axel som fyller 3 år hipp hipp hurra!
Jag vill tacka för mycket gott samarbete med er föräldrar! Det är toppen att vi har så bra kommunikation och det är så roligt att få berätta om era härliga ungar!
Även vill jag tacka barnen för den fina lucia tåget, de var så duktiga eller hur? Tackar också er som kom på luciatåget. Det var mycket trevligt.
Vi har tagit en liten paus med alla grupper för att få tid till bl. a. jul-aktiviteter.
Hela december månaden hade vi mysiga stunder. Vi har haft massor av jullekar med de andra, julpyssel, bakade lussekatter och kollat på barnfilmer, läste jul böcker. Jag tänker inte ens rada upp alla, bilderna får tala för sig själva. Vi åt jullunch på Brunna Gården, Irene kokade den goda ris gryns gröt och hade vi super mysigt förmiddag där… Även har träffat med tomten i skogen och fick våra presenter 
Vad härligt att vi faktiskt fått några dagar med snö! Det var mysigt att äntligen få plocka fram stjärtlapparna och även de yngsta lärde sig tekniken med dem. Såå kul att se!
Jag önskar alla ha en riktig, härlig, mysig jul och ett gått nytt år.

 

Månadsbrev November

Hej alla!                                                              November 2018
Nu är vi snart inne i december månaden. Tiden försvinner alldeles för fort och snart är det jullov.
Denna månad har vi kommit igång med våra utegrupper som vi försöker ha två gånger i veckan. Barn födda 2013 och 2014 är en grupp, Barn födda 2015 är en grupp och barn födda 2016 är en grupp. Lotta har just nu de äldsta barnen och de fokuserar på språk och olika språklekar. “2015-barnen” fokuserar på Grön Flagg och vårt vattentema, tillsammans med Catrine. De yngsta barnen är tillsammans med mig och fokuserar på Matematik. Efter en månad cirkulerar grupperna så alla barn får en månad i stöten med språk, matematik och GrönFlagg.
Jag började även försöka stanna inne minst en dag i veckan och fokusera mycket mera lugna aktiviteter, d v s; vänskap, turtagning, bok läsning, prata & göra experiment om vatten tema och självklart julpyssling …
När det gäller Grön Flagg – vatten teman pratade vi om att ”vatten löser allt”
Vi pratade och provade att hälla socker i ett glas vatten. Vi upptäckte att vi såg sockret, men efter en stund löses det upp och kunde inte längre se vart det tog vägen. Sockret såg ut att försvinna. Men det smakade sött, har blivit sockervatten. Det kallas lösning och vi gjorde på samma sätt med salt. Vatten löser både salt och socker. Allt som finns i vattnet syns inte… Barnen tyckte att vatten smakade äckligt (salt) och gott(socker) och några sa att salt och socker inte gick bort men kan inte se dem. 
Även har vi målat med salt vatten. När teckningen torkats salt blev kvar på pappret. Några målade också sockermålning ute med Catrine och vi kommer att göra inne med alla.
Jag vill gärna dela med er våran dialog medan vi pratade om vatten;
– Vart finns vatten?
– ”i regnet, himlen”, ” på is björnen, i havet”, ” uppe(himlen)”, ” på jorden, det finns också vatten i hans kropp (en människa kropps bild på boken)”
– Vem behöver vatten?
– ”vi behöver vatten, annars blir vi sjuka och går läkaren”, ”blommor, pinne, spindel”
– VATTEN ÄR ALLAS!!!
Utflykten till Täby med bio-besök var väldigt lyckad! Vi tittade på Lilla Spöket Laban. Först åt mat på Mc Donalds och blev imponerade av servicen där, de tog upp beställning vid bordet och de var så hjälpsamma. Som vanligt när vi är ute i samhället så fick barnen massor av beröm om hur glada och lugna de är. Så härligt tycker vi! Det var heller inga problem för något barn att sitta still under hela filmen. 😍 Vägen hem somnade alla i bilen förstås.
Vi hade varit på teater” Konrads Kalas ” för 3 åringar i Ekhammars aula istället Kulturhuset. Kulturhuset håller stängt pga. en vattenläcka. Barnen tyckte om teatern och den lockade faktiskt barnens intresse. Barnen var med och räknade, sjöng med honom som spelade teatern.
Vi har påbörjat lite jul skapande och vi önskar vi kunde sakta ner tiden lite då vi vill hinna njuta ordentligt av sista månaden innan terminen når sitt slut.
Kommande aktiviteter
4/12: Gemensam jul pyssel hos Lotta
6/12: Bakar Lussebullar
10/12: Jullunch på Brunna Gården
11/12: Luciatåg med fika på Brunna Gården (ni kan komma vid kl 14.00 och börjar vi vid kl 14.15), barnen får gärna komma utklädda om de vill.
18/12: Tomtespår, barnen får komma utklädda om de vill.

Månadsbrev Oktober

Hej alla!!! Oktober 2018 Gud! Tiden går så fort och oktober månaden är redan slut… I oktober har vi gjort massor av aktiviteter och hunnit med många olika pyssel om hösten och halloween, jobbat vidare med vårat projekt arbete ”vatten” Vi har pratat om vatten och målade våra stora vatten dropparna. Vi har även gjort lite vattenexperiment. Vi tog med oss dinosaurievatten, ja ni kan fråga era barn vad det är för något och vi tittade på vad som flyter och sjunker i vattnet. Vi provade också vad man kan göra med vatten, diskmedel, petflaska och en strumpa. Vi bakade så klart kanelbullar på kanelbullens dag! Det var kull att baka och smaka dem goda bullarna till mellanmålet  De äldsta barnen åkte med Catrine till teaterbesök. De såg “Rätt som det är”. Den handlade om barnkonventionen. Utflykten till Stigstorp blev en härlig dag, även om det inte blev så varmt som “utlovat” hade vi en riktigt bra dag. Barnen var tillsammans med oss nere vid vattnet en stund, några “fiskade” andra kastade stenar i vattnet. Alla barn fick tillsammans med en vuxen gå ut på bryggan några i tagen, sitta där i lugnet och rita vad de såg. Vi hann även med några samarbetsövningar bl.a. en där man dansade runt till musiken och då musiken tystnade tog man den kompis i handen som stod närmst och väntade på ett “uppdrag” som man genomförde tillsammans t.ex. sätt ihop hand mot hand eller tumme mot lillfinger. Barnen är alltid med på de lekar vi hittar på och de lär snabbt av varandra och hjälper och tar hand om varandra. Den 24/10 var FN-dagen och vi avslutade vårt tema kring det då. Barnen fick måla bilder utifrån barnkonventionen. Vi pratade om att barn har rätt att säga vad de tycker och att vuxna ska lyssna på dem, läste böcker om barnkonventionen och lekte en lek som kommer från ett annat land… Skogen är en helt fantastisk plats, det är vackert och fridfullt. Det är så otroligt viktigt att barn får möjligheten att utforska skogen regelbundet, de kan utvecklas så fort då. Därför går vi till skogen minst två gånger i veckan. En av dem skogsdag hade vi uppdragskort med oss. Vi letade det naturföremål som stod på korten. “Ett högt träd” “Något mjukt” “En kvist med många blad” osv….Vi lekte också ett par ljudlekar. En vuxen sprang och gömde sig och visslade sen i en visselpipa. Barnen fick springa två och två och lokalisera vart ljudet kom ifrån. En annan gång har vi lekt “Alla byter bon”. De större barnen får varsin lite yngre kompis att springa tillsammans med. Vi märker ut vissa träd och det gäller att paxa ett träd tillsammans med sin kompis. Denna är en utmärkt lek för blandade åldrar. Innan höstfesten hade vi spökpysseldag med dem andra hemma hos mig. De som inte var upptagna med att måla och klippa lekte på tomten under tiden. När det var dags för vår höstfest. I skogen började vi med ett monster-spår. Ett monster hade tappat saker i skogen som vi var tvungna att plocka upp och knäppa frågor om olika monster var det på vägen också. Och så var det något konstigt ljud… I slutet av spåret fanns en liten skatt 😉. Efter det hade vi en ljudbingo tillsammans med ljud som t ex katt, varg, knarrande dörr och häxa. Men det äckligaste ljudet och tydligen det roligaste var en människa som kräktes! Och till sist körde vi förstås häxans kvast, alltid lika populär lek! Kommande aktiviteter 26/11: Planerings dag, verksamheten stängd. 28/11: Teater i Kulturhuset

Månadsbrev Agusti- September

Augusti- September 2018
Hej alla!
Nu har vi kommit igång med alla våra aktiviteter efter en helt fantastisk sommar.
Vi har lekt många lära-namnen- lekar, hade samlingar ute och sjöng namn sånger med de andra, försökte lära – känna varandra med nya kompisar som började Lottas & Catrines grupp efter sommaren.
Vi har även haft utedagar både i skogen och på nya lekparken (Dröm parken) vid Kungsängen IP.
De första dagarna visade barnen stort intresse för insekterna både i skogen, ute på gator, parker. Förstoringsglaset var väldigt populär för barnen. Vi hann också med att plocka bär i skogen 😉
Jag och Catrine hann åka två gånger till biblioteket. Första bibliotek besöket åkte vi med bussen och barnen tyckte det var så spännande, alla försökte sätta bältena och satt så fint. Vi lånade böcker och kunde läsa där de böckerna som barnen önskade…
Vi ska jobba med Grön Flagg och ni kan läsa mer om detta på deras hemsida https://www.hsr.se/valkommen-till-gron-flagg .
Vi kommer börja med tema ”Vatten”. Vi ska utforma målen kring detta tillsammans med barnen. Vi började prata med barnen om vatten på samling, lånade böcker & tittade på bilder och lekte några olika vatten lekar ute. I en av lekarna ställde vi två stora hinkar med olika mått bredvid 1 dl-, 1 msk- och 1 tsk- mått. Barnen skulle med hjälp av dessa förflytta vattnet till två tomma behållare längre bort. Det blev enkel matematik där… Vi kommer att också göra olika experiment.
Klapp & klang går lika rolig och rörelsefull som vanligt

Kommande aktiviteter
4/10: Bakar kanelbullar
8/10: Teater f -13
15/10: Planering, verksamheten stängd
25/10: Höst fest, barnen får komma utklädde om de vill

Månadsbrev Maj-Juni

Maj-Juni2018

Hej!
Denna termin har gått otroligt snabbt, detta är det sista månadsbrevet för att denna termin väntar snart på en skön semester med sol och bus 
E… har fyllt två år i maj! Hipp hipp hurra…
Vi hade haft en super varm maj månad, ibland var det jättevarmt så vi fick ”tvinga” barnen att hålla sig i skuggan större del av dagen.
Vi passade på att ha utflykter de sista veckorna;
Grönadalen (7/5) var vi på först och lekte polis-tjuv lekar, vatten lek. Åt även lunch där.
Vi åkte till Stigstorp(17/5) och lekte lekar, spelade spel, lekte vid vattnet och åt lunch & mellis.
Även den nya lekparken (Drömparken)( 31/5) vid IP åkte vi. Den lekparken var rolig och det fanns massor av leksaker, dock var det inte inhägnat, ändå gick det super bra. Våra barn är så duktiga och är vana vid våra osynliga gränser, så vi behöver bara förklara var de får gå så går ingen utanför. Många förskolor och skolor var där samtidigt, vi kommer att åka dit igen om vi hinner, hoppas det blir lite lugnare då 😉 Vi grillade också korv vid anordnade grillplatser.
”Skansen (5/6)” tyvärr så kunde inte alla åka med. Jag vill tacka de föräldrar som kunde följa med oss. Vi fick en jätte trevlig dag men frös mycket och vi såg många djur, tittade på teater och sjöng med dem andra barnen som var där. Vägen hem var nästan alla så trötta och somnade på bussen 
Vi hade ett litet tema som vi kallade ”blå ljus” under maj månaden, så pratade vi om 112 och polis-ambulans-brandbil, tittade på korta filmer om den, lekte lekar, avslutade med temat på Hitta Vilse-spåret.
Familjedaghemsdag (24/5) firade vi med de andra och hade mycket skratt, lek och skoj…
Pelle Svanslös parken i Uppsala (7/6) åkte vi med äldsta barnen för blivande skolbarn på kvällen mellan kl 16-21. Det var en super roligt och mysigt utflykt. Först lekte vi på lekparken och sedan tog vi promenad till centrum för att äta middag. Vi stannade vid en pizzeria och åt pizza. Efter maten gick vi till lekparken och lekte, läste Pelle Svanslös bok, fikade …
TACK för den här tiden J… Vi har packat så gott vi kan i din ryggsäck med massa bus, lek, och lärdom av varann och fortsätt packa väskan med kunskap och skoj, och lycka till på färden i nya skolvärlden.
Kommande aktiviteter
12/6: Klapp & Klangs avslutning (kom gärna och dansa med oss, fika efter klapp o klang)
21/6: Avslutnings fika med föräldrarna hos mig kl. 15.00- 17.00(Alla kan gärna hämta något gott till alla, jag tänkte som knytkalas. OBS; nötter fri)
22/6: Stängt (midsommar afton)
28-29/6: Planering (verksamheten är stängt)
Glad sommar

Utflykt/ Utedag

                                                                 Utflykt den 17/5 till Sticktorp

Månadsbrev April

April 2018

Hej alla!

Nu finns det hopp om vår och sommar. Barnen verkar lite förvirrade varje gång vi ska klä på oss ytterkläderna. Ska vi ha mössa, vantar, utebyxor eller bara skor?

Vi har varit ute när det var fint väder och har haft många gemensamma lekar med dem andra.

Vi hade bamseloppet och började först med uppvärmning. Det var ju förstås inte bara att springa från start till mål, utan de hoppade jämfota, sprang baklänges, med hoppasteg eller valfritt! Vi såg många varianter…

När vi hade dåliga väder, då var vi i Brunna Gården. Måndagar är det gympa dagar som gäller där, alla blir nöjda och trötta efter öppnaförskolan. Klapp & klang går lika roligt, men det märks att våren är här då alla barnen har fått spring i benen och myror i byxorna J

Ägg experiment var lyckad och ägget ändrades av vinäger, barnen tyckte att ägget såg konstigt ut och häftigt ut. Vi hann också jämföra ägget som vi la i vinäger och matolja, matolja gjorde ingen ändring och det var kul att kolla på båda…

Det är jätte kul att se barnens utveckling. De växer och lär nya saker. De är mycket bättre på att stå på kö och vänta på varandra, några började ta av sina ute kläder och hänga upp dem själva…

Malin slutar i juli och Catrine börjar i augusti som ska ta över Malin.

Catrine är Alvas mamma och bor på Polketstigen, hon har varit Malins gamla kollega tidigare, mellan 2006 till 2011.

Det ska bli jättekul att jobba ihop och vi har redan börjat planera inför hösten…

Mars månadsbrev

Hej alla.

Jag vill börja med att säga grattis till C som har fyllt 2 år, hipp hurra!

Denna månad har vi fått lite ljusa dagar men det ät fortfarande lite kalt.

Tyvärr kunde vi inte rocka sockorna denna gång som jag hade planerat, p.g.a. att många var bortta den dagen. Vi pratade lite med de som var på plats om olikheter & likheter och alla människors lika värde och rättigheter, läste böcker kring människors lika värde…

Vi hann göra två tekniska experimenter; en av dem är att gör egen vulkan. Vi gömde flaskan som hade i ättika, bakpulver, diskmedel och karamellfärg i snön och kollade våran lilla vulkan. När bakpulver och ättika kombineras, gör det till ett fizzing reaktion…

Det andra experimentet är att kan ett ägg bli genomskinligt? Vi har lagt ägget i glaset och häll ättika över det tills ägget är täckt, sen ska vi se om äggskalet har löst upp sig och bara den yttrerska hinnan blivit kvar, hoppas ägget ser genomskinligt ut. Ett av barnen hade en annan tanke att lägga ägget i matoljan och det gjorde vi också. vi ska kolla efter påsklovet och jämföra dem…

Barnen tyckte båda experimenten var spännande och experimenten lockade barnens intresse och nyfikenhet. Vi kommer att göra igen vulkan experiment för att barnen ville göra om igen J

Vi fokuserade ganska mycket om vardagsteknik (öppna o stänga dragkedjor, burkar, skruva på o av lock, använda kniv o gaffel) Jag gjorde blomtavla som är tillverkat med bl. a. av mjölk & juice förpackningslock, barnen visade stort intresse.

Syftet med teknik arbetet är att väcka barnens intresse och utveckla barnens teknik förmåga och ha roligt – inspirerande sätt undersöka tekniken i vår omvärld.

Annars har dessa två veckorna handlat om påsken. Skapande, lekar med Malin & Lotta, ägg-jakt.

Ha en trevlig påsklov